Loading...
De Vlaamse jobbonus aanvragen: wie heeft er recht op en hoe word je uitbetaald?

De Vlaamse jobbonus aanvragen: wie heeft er recht op en hoe word je uitbetaald?


Met de feestdagen stilaan in zicht, kan je misschien een financieel duwtje in de rug gebruiken. De Vlaamse regering beloont werknemers via de jobbonus, een tijdelijke maatregel die werknemers, grensarbeiders en zelfstandigen in de lagere looncategorieën extra ondersteunt. Wie heeft recht op de jobbonus? En hoe vraag je een jobbonus aan? We zetten de voorwaarden en procedure hier haarfijn uiteen.

Wie heeft recht op de jobbonus?

Met de jobbonus geeft de Vlaamse overheid werknemers en grensarbeiders (die minstens wekelijks naar Vlaanderen terugkeerden) eenmalig een financieel duwtje in de rug. Het bedrag van de jobbonus bedraagt per persoon maximaal € 650 bij een voltijdse tewerkstelling. Voor wie geldt de jobbonus? Als deze voorwaarden op jouw werksituatie van toepassing zijn, dan kom je wellicht in aanmerking voor de Vlaamse jobbonus.

  • Je bent loontrekkend werknemer of statutair ambtenaar.
  • Je woont in Vlaanderen.
  • Je verdiende minder dan € 2.700 bruto per maand in de eerste helft van 2022, of minder dan € 2.900 bruto per maand in de tweede helft van 2022.
  • Je bent jonger dan 65 jaar.

Was je in 2022 (tijdelijk) deeltijds aan de slag? De jobbonus geldt ook voor wie deeltijds werken combineerde met een gezin of andere uitdaging. In dat geval berekent de overheid een refertemaandloon, alsof je voltijds aan de slag was. Ligt dat bedrag lager dan € 2.700 bruto/maand (januari tot juni 2022) of lager dan € 2.900 bruto/maand (juli tot december 2022)? Dan heb je recht op de jobbonus.

Hoe kan je de jobbonus aanvragen?

Je kan de jobbonus niet aanvragen. Via de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) bepaalt de Vlaamse overheid wie recht heeft op de jobbonus. Heb je recht op de jobbonus? Dan ontvang je begin november 2023 een brief in de bus of via je eBox. Hierin zal gevraagd worden om je rekeningnummer te registeren via Mijn Burgerprofiel. Daarop wordt binnen de maand de jobbonus automatisch uitgekeerd.

De Vlaamse overheid contacteert je nooit via e-mail, sms of WhatsApp over de jobbonus. Wees waakzaam voor mogelijke phishing. Oplichters grijpen dit moment soms aan om wachtwoorden of andere bankgegevens te bemachtigen. Wend je bij twijfel tot Safeonweb.

NIEUW: jobbonus voor zelfstandigen

Sinds kort stimuleert de Vlaamse regering ook voltijds ondernemerschap in Vlaanderen via de jobbonusPLUS, een premie voor loontrekkende werknemers die de stap naar voltijds ondernemerschap zetten. Voor meer informatie over de jobbonus of de jobbonusPLUS kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.