Loading...
Waaruit bestaat vakantiegeld en wanneer krijg je het?

Waaruit bestaat vakantiegeld en wanneer krijg je het?


Iedere bediende en arbeider ontvangt vakantiegeld van zijn werkgever. Score! Maar wanneer zie je de som op je rekening verschijnen? En hoe krijg je jouw vakantiegeld als je ontslag neemt of ontslagen wordt? Voordat jij je koffers pakt, geven we je antwoord op enkele veelgestelde vragen over vakantiegeld.

Wat is vakantiegeld?

Een citytrip met vrienden, een reisje met het gezin, in eigen land vertoeven … Vakantie komt vaak met een prijskaartje. Het vakantiegeld komt daaraan tegemoet. Waaruit bestaat vakantiegeld? Het vakantiegeld is een combinatie van een enkel en een dubbel deel. Het enkel vakantiegeld is het loon dat je ontvangt tijdens je wettelijke vakantiedagen. Het dubbel vakantiegeld komt daarbovenop en is bedoeld om extra kosten te vergoeden, die bij je vakantieplannen komen kijken. Zowel het enkel als het dubbel deel wordt gestort op je rekening en mag je spenderen aan wat jij verkiest. Wegdromen maar!

Wanneer ontvang je vakantiegeld?

Niet iedereen ziet het dubbel vakantiegeld op hetzelfde tijdstip op zijn rekening verschijnen. Het moment waarop je je vakantiegeld krijgt, hangt samen met je statuut. Het enkel vakantiegeld van bedienden wordt uitbetaald tijdens het jaar, wanneer wettelijke vakantiedagen worden opgenomen. Het vakantiegeld van arbeiders, enkel en dubbel, wordt samen uitbetaald voor de zomer. Ook uitzendkrachten bediende en arbeider genieten van dezelfde vakantiegeldvoorwaarden.

Hoeveel bedraagt je vakantiegeld?

Voor bedienden komt het vakantiegeld op 92 % van hun maandloon. De meeste werkgevers betalen dit dubbel vakantiegeld in mei of juni uit, net op tijd voor je zomervakantie. Nieuwsgierig naar het precieuze bedrag? Hier kun je berekenen hoeveel vakantiegeld je mag verwachten.

Arbeiders worden uitbetaald door de RJV tussen 2 mei en 30 juni. Hun vakantiegeld bedraagt 15,38 % van het brutoloon van het vakantiedienstjaar (= het vorige jaar waarin je werkte als arbeider). Je kunt met al je vragen hierover terecht bij de RJV.

Wat gebeurt er met je vakantiegeld bij ontslag?

Geen zorgen, je vakantiegeld gaat nooit verloren, ook niet in geval van ontslag. Als je ontslag neemt of krijgt, wordt het saldo vakantiegeld dat je nog niet had opgebruikt uitbetaald. Vele werknemers die hun werkgever verlaten, zijn aangenaam verrast bij het ontvangen van die mooie som. Opgelet, dit betekent dat je geen of weinig loon krijgt in mei of juni wanneer het enkel en het dubbel vakantiegeld aan je nieuwe collega’s betaald wordt. Jij hebt dit bedrag namelijk al ontvangen op het moment van je jobwissel.

Vakantiegeld is een mooi extraatje doorheen het jaar, al is dat misschien nog niet alles ... Benieuwd of je op het einde van het jaar ook een eindejaarspremie mag verwachten? Lees onze blog over de 13e maand.