Loading...
Wat kan je kopen met ecocheques en hoeveel bedragen ze?

Wat kan je kopen met ecocheques en hoeveel bedragen ze?


Als werknemer wordt je salarispakket vaak aangevuld met extralegale voordelen. Mogelijks maken ecocheques daar deel van uit. Maar wat kan je kopen met ecocheques? En welk bedrag mag je precies verwachten? Wij geven je een beknopte, maar volledige introductie! 

Wat zijn ecocheques?

Zowel in de privésector als bij bepaalde Vlaamse overheidsdiensten worden ecocheques uitgekeerd. Hiermee schaf je een waaier aan ecologische producten en diensten aan. Het grote pluspunt van ecocheques? Op ecocheques worden geen belastingen of socialezekerheidsbijdragen betaald. Dat maakt ze een interessant extralegaal voordeel voor bedrijven, want ze vallen minder duur uit dan het uitbetalen van een hoger loon. Bovendien houd je hier als werknemer netto meer aan over. Win-win!

Wie komt in aanmerking voor ecocheques?

Aangezien ecocheques een extralegaal voordeel zijn, heb je er niet automatisch recht op. Alles hangt af van je collectieve arbeidsovereenkomst (cao), die is vastgelegd per bedrijfssector. Wanneer een cao voor jouw organisatie ontbreekt, kan de toekenning van ecocheques vastgelegd zijn in je individuele arbeidsovereenkomst.

Twijfel je of jij ecocheques ontvangt? Pols gerust bij je personeelsdienst: zij kunnen je een duidelijk antwoord geven.

Wat kan je kopen met ecocheques?

De producten die je kan kopen met ecocheques kan je in drie categorieën verdelen. Hieronder zetten we ze op een rij en geven we enkele voorbeelden.

  • Ecologische producten en diensten | Spaarlampen, planten, energiezuinige huishoudtoestellen …
  • Duurzame mobiliteit en vrije tijd | Elektrische fietsen, treintickets, herlaadpalen voor elektrische wagens …
  • Hergebruik, recyclage en afvalpreventie | Tweedehandskleding, sodamachines, oplaadbare batterijen …

Het volledige overzicht vind je in de officiële lijst van de Nationale Arbeidsraad. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er wel rekening mee dat je enkel kan betalen met ecocheques bij handelaars die ze effectief aanvaarden. Dat is namelijk niet verplicht. Winkels kiezen zelf of ze zich aansluiten bij een uitgiftebedrijf voor ecocheques. Bovendien kunnen ecocheques niet geruild worden voor geld.

Wanneer ontvang je je ecocheques?

Ecocheques worden niet uitbetaald door je werkgever of de overheid, maar door één van de drie uitgiftebedrijven: Edenred, Sodexo of Monizze. Meestal worden ze in juni toegekend. Dit staat vermeld in de collectieve arbeidsovereenkomst of je individuele arbeidsovereenkomst.

Hoeveel bedragen ecocheques?

Je cao bepaalt niet enkel of je ecocheques ontvangt, maar ook hoeveel cheques jij precies in handen krijgt. Doorgaans staat het aantal ecocheques in verhouding tot de periode dat je werkt en het aantal betaalde dagen. Neem je vakantiedagen of moederschapsrust op? Geen zorgen: die zijn gelijkgesteld aan gewerkte dagen en hebben dus geen impact op je ecocheques. Elke cheque bedraagt € 10 en je kan maximaal € 250 aan ecocheques per jaar opstrijken. De geldigheid van ecocheques is beperkt: van zodra je ze ontvangt, heb je twee jaar tijd om ze te besteden.