Loading...
Wettelijke fietsvergoeding: een financieel extraatje door te trappen

Wettelijke fietsvergoeding: een financieel extraatje door te trappen


Je filevrij naar het werk begeven, de frisse lucht opsnuiven én aan lichaamsbeweging doen: wie de fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, trakteert zichzelf op tal van voordelen. En daar stopt het niet, want er hangt dikwijls ook een financiële bonus aan vast dankzij de fietsvergoeding. Benieuwd welk bedrag je opstrijkt? Wij geven een heldere introductie, zodat jij met plezier op de pedalen trapt!

Fietsvergoeding verplicht in de privésector

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die je van je werkgever ontvangt wanneer je (een deel van) je woon-werkverkeer met de fiets aflegt. Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht voor alle werknemers in de privésector. Dit werd beslist op de Nationale Arbeidsraad en vastgelegd in de cao nr. 164. Het doel? Medewerkers stimuleren om hun fiets van stal te halen voor woon-werkverkeer. Dat levert hen niet enkel positieve gezondheidseffecten op, maar zorgt ook voor minder milieuvervuiling en een lagere filedruk. Win-win!

Wanneer ontvang je een fietsvergoeding?

Tweemaal per jaar trappen en een mooi bedrag in ruil krijgen? Zo werkt de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer natuurlijk niet! De voorwaarde is dat je je regelmatig op deze manier naar het werk begeeft. Of je nu een elektrische fiets of een mountainbike gebruikt, is minder van belang. De fietsvergoeding geldt voor elk vervoersmiddel dat als fiets gedefinieerd wordt (een rijwiel, gemotoriseerd rijwiel of speed pedelec) in de wegcode.

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding woon-werkverkeer?

Je ontvangt een fietsvergoeding per km die je aflegt tussen je woonplaats en je werkplek. De fietsvergoeding werd grondig hervormd en de bovengrens werd opgetrokken van € 0,27 per km naar € 0,35 per km, met een plafond van € 2500. Fiets je veel kilometers en overschrijd je dit plafond? Ook dan ondervind je niet meteen nadeel aan de nieuwe regeling van de fietsvergoeding. Concreet zit het zo:

  • Je ontvangt een vergoeding van € 0,35/km voor de eerste 7.142 kilometer
  • Je ontvangt een vergoeding van € 0,17/km als je meer dan 7.142 kilometer per jaar fietst

Pas wanneer je meer dan 13.160 km per jaar trapt (dat is zo’n 60 km/dag, 210 dagen per jaar), houd je in 2024 minder over aan je fietsvergoeding dan in 2023.

Hoe kan je een fietsvergoeding woon-werkverkeer verkrijgen?

Om te genieten van de wettelijke fietsvergoeding voor woon-werkverkeer, moet je een verklaring op eer invullen en ondertekenen. Dit document beschrijft welke afstand je met de fiets overbrugt tussen je woonplaats en je werkplek. Daarnaast geef je aan hoeveel dagen per maand je voor deze vervoerswijze opteert. Essentiële informatie om je fietsvergoeding te berekenen! Je werkgever zal zowel de frequentie van de aangifte als de controlemethoden vaststellen.

Let op: voorzag de onderneming waarvoor je werkt of de sector waarin je werkt al een cao over fietsvergoedingen vóór 1 mei 2023? Dan blijven deze voorwaarden van toepassing, zelfs wanneer de fietsvergoeding per km lager ligt dan € 0,27.