Loading...
Wettelijke fietsvergoeding: een financieel extraatje door te trappen

Wettelijke fietsvergoeding: een financieel extraatje door te trappen


Je filevrij naar het werk begeven, de frisse lucht opsnuiven én aan lichaamsbeweging doen: wie de fiets gebruikt voor het woon-werkverkeer, trakteert zichzelf op tal van voordelen. En daar stopt het niet, want er hangt dikwijls ook een financiële bonus aan vast dankzij de fietsvergoeding. Benieuwd welk bedrag je opstrijkt? Wij geven een heldere introductie, zodat jij met plezier op de pedalen trapt!

Fietsvergoeding verplicht in de privésector

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die je van je werkgever ontvangt wanneer je (een deel van) je woon-werkverkeer met de fiets aflegt. Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht voor alle werknemers in de privésector. Dit werd beslist op de Nationale Arbeidsraad en vastgelegd in de cao nr. 164. Het doel? Medewerkers stimuleren om hun fiets van stal te halen voor woon-werkverkeer. Dat levert hen niet enkel positieve gezondheidseffecten op, maar zorgt ook voor minder milieuvervuiling en een lagere filedruk. Win-win! 

Wanneer ontvang je een fietsvergoeding?

Tweemaal per jaar trappen en een mooi bedrag in ruil krijgen? Zo werkt de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer natuurlijk niet! De voorwaarde is dat je je regelmatig op deze manier naar het werk begeeft, minstens één keer per week. Of je nu een elektrische fiets of een mountainbike gebruikt, is minder van belang. De fietsvergoeding geldt voor elk vervoersmiddel dat als fiets gedefinieerd wordt (een rijwiel, gemotoriseerd rijwiel of speed pedelec) in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding woon-werkverkeer?

Je ontvangt een fietsvergoeding per km die je aflegt tussen je woonplaats en je werkplek. Concreet mag je rekenen op € 0,27 per km, met een bovengrens van 20 km per enkel traject. Voor wie ’s avonds 40 km in de benen heeft, kan de fietsvergoeding dus oplopen tot zo’n € 200 per maand. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en is vrijgesteld van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.

Hoe kan je een fietsvergoeding woon-werkverkeer verkrijgen?

Om te genieten van de wettelijke fietsvergoeding voor woon-werkverkeer, moet je een verklaring op erewoord invullen en ondertekenen. Dit document beschrijft welke afstand je met de fiets overbrugt tussen je woonplaats en je werkplek. Daarnaast geef je aan hoeveel dagen per maand je voor deze vervoerswijze opteert. Essentiële informatie om je fietsvergoeding te berekenen! Je werkgever zal zowel de frequentie van de aangifte als de controlemethoden vaststellen.

Let op: voorzag jouw sector al een cao over fietsvergoedingen vóór 1 mei 2023? Dan blijven deze voorwaarden van toepassing, zelfs wanneer de fietsvergoeding per km lager ligt dan € 0,27. De vergoeding kan pas herbekeken worden bij een nieuwe onderhandeling van de cao’s.