Loading...
3 tips voor een sterk diversiteitsbeleid op de werkvloer

3 tips voor een sterk diversiteitsbeleid op de werkvloer


De arbeidsmarkt loopt over van variatie en zo heeft Unique het graag! Iedereen is ‘uniek’ en legt andere talenten in de schaal. We zijn dan ook trots op ons diversiteitsbeleid en zetten hier bewust op in: elke collega moet zich goed voelen op de werkvloer. Het is onder andere dankzij deze inclusieve visie dat onze medewerkers ons bekroonden tot een Best Workplace. Wilt u ook een krachtig diversiteitsbeleid verankeren in uw organisatie? Wij delen enkele tips om aan de slag te gaan, gebaseerd op onze praktijkervaringen. De rode draad: investeer in uw medewerkers.

#1 Maak van talentontwikkeling een prioriteit

Stippel individuele groeitrajecten uit voor uw medewerkers. Wanneer zij de kans krijgen om zich ten volle te ontplooien, blijven ze langer trouw aan uw bedrijf. Daar heeft u uiteraard alleen maar baat bij. Hoe vertaalt Unique dit naar de werkvloer? Onze consultants kunnen een ontwikkeltraject volgen om door te stromen naar een meer commerciële functie, een specialistenrol of een functie als leidinggevende . Zo vullen we onze interne vacatures vlot in met eigen medewerkers. Bij Unique vullen we 80% van onze leidinggevende functies met interne mobiliteit. Vaak is het voor 1e lijnsleidinggevenden ook hun eerste ervaring in leiding geven. We investeren daarom veel in de ontwikkeling van onze toekomstige leiders door coaching en leiderschapstraining waaronder inclusief leiderschap.

#2 Stel een diversity ambassador aan

Benoem een collega tot diversity ambassador binnen uw onderneming, die instaat voor projecten rond inclusie en diversiteit. Op die manier weten andere medewerkers meteen bij wie ze terechtkunnen met eventuele vragen rond activiteiten of het diversiteitsbeleid. Heeft u een groot team? Laat enkele collega’s de verantwoordelijkheden delen. Ook binnen Unique nemen meerdere teamleden trots de rol van diversity ambassador op. Zij zetten zich actief in voor dit thema en vormen het aanspreekpunt voor de rest van de ploeg.

#3 Geef werknemers een platform rond diversiteit op het werk

Organiseer momenten waarop uw medewerkers een stem krijgen en hun visie rond diversiteit op het werk kunnen delen. Dit kan zowel online als offline. Samen met andere zusterbedrijven binnen RGF Staffing Belgium organiseren we Op het hoofdkantoor een Curiosity Cafe : een vrijblijvend initiatief waarvoor alle medewerkers zich kunnen inschrijven. Tijdens zo’n Curiosity Cafe bespreken we een specifiek topic: mannen en vrouwen op de werkvloer, religie, LGBTQI+, unnoticed pain, perfect imperfection … Collega’s mogen vrijuit kritische vragen stellen en aankaarten welke stappen  we hier volgens hen in kunnen zetten. De feedback bundelen we telkens in onze interne nieuwsbrief. Transparantie troef!

Conclusie? Inclusie, diversiteit en bedrijfscultuur gaan hand in hand

Vandaag zijn diversiteit op het werk en bedrijfscultuur niet meer los te koppelen. Door een inclusieve werkplek te creëren waar iedereen zichzelf mag zijn, verhoogt u de tevredenheid en de betrokkenheid bij uw medewerkers. Zij zullen zich ontpoppen tot ware ambassadeurs die positief communiceren rond uw bedrijf. Hanteer dus een warm diversiteitsbeleid en onderneem acties zodat elke collega zich écht welkom voelt. Voorziet u paaseitjes ter gelegendheid van Pasen voor uw medewerkers? Voorzie dan ook eens Marokkaans gebak en zoetigheden naar aanleiding van het Suikerfeest.  Zo vertaalt u onze slagzin ‘Be you, be Unique’ zelf naar uw werkvloer.