Ben je net afgestudeerd en klaar om jouw professionele carrière van start te laten gaan? Fantastisch! Bij deze nieuwe fase in je leven komen een heleboel leuke dingen kijken: je leert nieuwe mensen kennen, je kan eindelijk de theorie in de praktijk omzetten én je ziet binnenkort jouw eerste loon binnenkomen. Maar voordat je je droomjob induikt, zijn er een aantal administratieve zaken die je moet regelen. We sommen ze even voor je op!
Je bent nog nieuw op de arbeidsmarkt, dat brengt enkele belangrijke administratieve to-do’s met zich mee. We delen ze op in zaken die verplicht zijn (must-do’s) en zaken die we je extra aanraden (can do’s).
MUST-DO'S:
1. Inschrijven bij de VDAB
Als je nog geen werk hebt na je afstuderen, ben je verplicht om je in te schrijven bij de VDAB (of een andere regionale arbeidsbemiddelingsdienst). Dit is essentieel voor het recht op eventuele werkloosheidsuitkeringen en toegang tot ondersteuning bij het vinden van een job.
Je kan je gemakkelijk online inschrijven via de website van de VDAB. Zorg ervoor dat je je diploma bij de hand hebt en je persoonlijke gegevens correct invult. Dit is ook het moment om je cv te uploaden, zodat potentiële werkgevers je meteen kunnen vinden.
2. Aansluiten bij een mutualiteit
Je moet aangesloten zijn bij een mutualiteit om in orde te zijn met je ziekteverzekering. Als je werk vindt, word je automatisch via je werkgever verzekerd, maar je moet wel bij een mutualiteit aangesloten zijn. Zodra je begint te werken, ben je verplicht om je zelf aan te sluiten bij een ziekenfonds omdat je dan niet langer ten laste van je ouders bent.
3. Belastingen betalen
Zodra je begint te werken, ben je verplicht om belastingen te betalen. Dit gebeurt automatisch via de bedrijfsvoorheffing op je loon, maar je moet ook jaarlijks een belastingaangifte indienen. Hou je loonfiches en andere relevante documenten goed bij. Als je dit voor de eerste keer moet doen, lijkt het misschien overweldigend, maar er zijn online tools en ondersteuning beschikbaar, zoals MyMinfin.
CAN DO'S:
1. Je bankzaken regelen
Als je nog een studentenrekening hebt, is het tijd om te kijken of die nog steeds bij je past nu je gaat werken. Sommige banken bieden specifieke formules aan voor jongeren die net starten op de arbeidsmarkt, met voordelen zoals lagere kosten of extra services. Het kan ook nuttig zijn om na te denken over een spaarrekening of beleggingen, zodat je slim omgaat met je inkomen vanaf het begin van je carrière.
2. Pensioensparen: vroeg begonnen, is half gewonnen
Het lijkt misschien nog ver weg, maar het is nooit te vroeg om aan je pensioen te denken. Veel werkgevers bieden een groepsverzekering aan, wat een mooie aanvulling kan zijn op je wettelijk pensioen. Daarnaast kan je ook overwegen om zelf iets opzij te zetten voor later, bijvoorbeeld via een pensioenspaarrekening. Dit geeft je ook fiscale voordelen!
3. Netwerken: bouw aan je toekomst
Hoewel dit geen administratieve verplichting is, kan het helpen om je netwerk uit te breiden. Ga naar evenementen, neem deel aan workshops en maak een LinkedIn-profiel aan om in contact te komen met professionals in jouw sector. Een sterk netwerk kan je helpen bij het vinden van een job en biedt kansen voor toekomstige carrièremogelijkheden!
Al je administratieve to-do's afgevinkt?
De overgang van student naar professioneel leven is spannend, maar vraagt ook om een beetje planning en organisatie. Door deze administratieve stappen op tijd te regelen, kan je je volledig concentreren op je nieuwe job en alle uitdagingen die daarbij horen!
Benieuwd naar meer tips & tricks tijdens de zoektocht naar je eerste job? Of het nu gaat over solliciteren, je motivatiebrief of je vakantiedagen, we helpen je met plezier een handje met onze studentenblogs!