Loading...

Een goede motivatiebrief


Een motivatiebrief of sollicitatiebrief, je hebt er ongetwijfeld al wel eens van gehoord. Maar wat zet je nu juist in zo’n brief? Wat mag je er net absoluut niet inzetten? Is dit voor jou ook nog een groot vraagteken? Geen paniek! Wij leggen je hieronder alles uit wat je moet doen.

Ready? Hier gaan we dan!

Een motivatiebrief, of sollicitatiebrief, is eigenlijk niet meer dan een aanvulling van je cv. Je schrijft deze om het bedrijf in kwestie te overtuigen van jouw profiel en uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek of sollicitatiegesprek. Je verstuurt deze meestal als bijlage in een e-mail. Het is jouw eerste kans om een goede eerste indruk te maken bij jouw sollicitatie.

Je kan solliciteren voor een bestaande vacature, maar laat dit zeker geen twistpunt zijn. Sommige bedrijven moedigen ook aan om een open sollicitatie te ontvangen.

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit vier onderdelen:

1.Opening

Beginnen doe je met een opening waarin je kort even uitlegt wie je bent, voor welke functie/waarvoor je solliciteert, hoe je deze hebt gevonden, eventueel wie je vorige werkgever was/vorige jobs... Wees creatief en maak het persoonlijk en specifiek!

2.Motivatie

Daarna begin je met je motivatie. Dit is de kern van de brief. Hierin leg je uit welke persoon je bent en waarom jij graag bij dat bedrijf wilt werken. Kortom wat is jouw motivatie en zijn je kwaliteiten?

3.Geschiktheid

Na de motivatie is het tijd voor de ‘geschiktheid’. Waarom ben jij dé perfecte kandidaat voor de job? En wat is de match tussen jou en het bedrijf? Leg dus uit waarom jij goed binnen het bedrijf zou passen. Dit vereist een goede voorbereiding, dus doe zeker wat research over het bedrijf.

4.Afsluiter

Eindigen doe je met een afsluiter. Zorg ervoor dat deze krachtig is en de lezer nieuwsgierig maakt. Nodig jezelf uit voor een gesprek (bv. Ik kijk er naar uit om verdere zaken toe te lichten tijdens een gesprek)