Loading...

Solliciteren

Krijg jij ook al stress bij het horen van het woord ‘solliciteren’? Geen paniek! Met deze do’s & dont’s en sollicitatietips ga je vanaf nu als een geboren sollicitant door het leven!

 

DO’S bij het solliciteren

Om een goede eerste indruk te maken en de nieuwe job waarvoor je solliciteert binnen te halen, hanteer je best volgende tips:

1.Wees goed voorbereid

Maak op voorhand je huiswerk. Weet wat je gaat of wil zeggen en zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent. Wees voorbereid op de typische, mogelijke vragen: welke vragen zou men kunnen stellen? En denk na over welke indruk je wil nalaten.

2. Wees beleefd en gemotiveerd

Wees beleefd en toon aan dat je gemotiveerd bent. Het is tenslotte jouw taak om je toekomstige werkgever te overtuigen. Stuur na afloop van je sollicitatie een bedankingsmail naar de interviewer om hem te bedanken voor zijn/haar tijd.

3. Stel zelf vragen

Niets belangrijker dan zelf ook vragen te stellen. Anders kan je namelijk nogal ongeïnteresseerd of onvoorbereid overkomen. Let natuurlijk wel op met de vragen die je stelt en hoe je ze stelt. Vragen als “Wat houdt de functie juist in?”, “Hoeveel zal ik verdienen?” of “Hoeveel vakantiedagen heb ik?” komen niet zo goed over.

4. Weet met wie je een gesprek hebt

Zorg ervoor dat je de naam kent van de persoon met wie je een afspraak hebt. Weet wat zijn of haar functie binnen het bedrijf is.

5. Zet je gsm uit

Niets is zo storend en onprofessioneel als een gsm die tijdens een gesprek afgaat. Zet hem dus voor alle zekerheid gewoon uit.

6. Draag gepaste kledij

Een eerste indruk is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je gepaste en deftige kledij draagt. Diepe decolletés, felle make-up, opvallende juwelen… zijn NOT DONE. Loop er dus verzorgd bij.

7. Let op je lichaamshouding

Maak tijdens het gesprek oogcontact en let op je houding. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat wanneer je helemaal onderuitgezakt zit, dit niet echt goed overkomt? Sta ook stil bij je lichaamstaal. Gekruiste armen geven namelijk vaak de indruk ongeïnteresseerd te zijn. Doe tot slot je jas uit en/of zet je pet af. Zo geef je de indruk niet direct terug door te willen.

 

DONT’S bij het solliciteren

Volgende zaken laat je best achterwege tijdens een sollicitatiegesprek :

1. Kom niet te laat

Vertrek zeker op tijd en wees voorbereid op mogelijke vertragingen. Beter te vroeg als te laat, toch?

2. Wees niet negatief

Voortdurend negatief praten over je vorige job geeft meteen al een verkeerde indruk. Positief zijn is dus de boodschap!

3. Stel geen vragen over je loon tijdens het eerste gesprek

Vragen over je loon, extra legale voordelen… horen niet thuis tijdens je eerste gesprek. Deze kan je later nog bespreken wanneer er een voorstel gedaan is.

4.  Onderbreek niet

Laat de interviewer steeds uitspreken en stel pas daarna vragen.

5.  Wees zelfzeker maar niet arrogant

Je hoeft zeker niet bescheiden te zijn en je mag ‘uitpakken’ met je vaardigheden, maar let wel op dat je niet té zelfzeker overkomt. Arrogantie werkt namelijk averechts.

6. Antwoord met meer dan alleen ‘ja’ of ‘nee’

Zorg ervoor dat je met meer dan alleen een ‘ja’ of ‘nee’ op een vraag antwoord. Motiveer of verklaar je standpunt.

7. Geen kauwgom

Als er één ding not done is tijdens een sollicitatiegesprek is het kauwgom. Het oogt onprofessioneel en stoort vaak de interviewer. Gooi je kauwgom dus weg vooraleer je binnengaat.