Loading...

Je eerste werkdag

Jouw eerste werkdag op je nieuwe job, voor velen toch een stressmoment. Maar eigenlijk is dit helemaal voor niets nodig. Met deze do’s & dont’s ben je perfect voorbereid en is stressen dus absoluut niet nodig!

 

DO’S op je eerste werkdag

Volgende punten helpen je om een goede indruk te maken op het eerste contactmoment met je nieuwe werkomgeving en jouw nieuwe collega's.

1. Kleed je deftig

Een eerste indruk kan je maar één keer maken. Zorg er dus voor dat je er de eerste dag verzorgd bijloopt. Draag gepaste kledij die past bij je nieuwe werkplek en, niet onbelangrijk, kledij waar je je goed in voelt. 

2.  Leg contacten

Op je eerste werkdag van je nieuwe baan is het belangrijk om contacten te durven leggen. Zoek toenadering naar je nieuwe collega’s en stel jezelf voor. Zeg tegen iedereen die je tegenkomt hallo. Toon initiatief om iedereen beter te leren kennen.

3.   Bereid je goed voor

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar denk er toch maar eens goed over na. Wat ga je antwoorden op de vragen van je nieuwe collega’s? Wees dus maar beter voorbereid op de vragen: “Wie ben je?”, “Wat ga je doen binnen het bedrijf?”…

4.  Wees enthousiast

Toon je enthousiasme en je gedrevenheid zo snel mogelijk. En een gouden tip: lachen kost geen geld! ????

5.  Luister en noteer

Op je eerste werkdag ga je veel nieuwe informatie krijgen. Neem een notitieboekje mee waarin je alles kan noteren. Dit kan handig zijn om alles later nog eens terug te bekijken. Bovendien helpt dit ook om een goede indruk te maken.

6.  Lunch mee

Wanneer collega’s je de eerste dag meevragen om te gaan lunchen zeg dan JA! Het is dé manier en een volgende stap om je collega’s ineens al een beetje te leren kennen.

7.  Stel vragen

Durf vragen stellen! Je moet alles nog te weten komen over het bedrijf. Toon aan en zorg ervoor dat je geïnteresseerd bent.

 

DONT’S op je eerste werkdag

Volgende zaken doe je beter niet op je eerste werkdag:

1.    Doe je niet anders voor

Wees gewoon jezelf! Het is belangrijk om te laten zien wie je bent, je anders voor doen heeft geen zin. Vroeg of laat val je toch door de mand.

2.    Wacht niet af

Stel je proactief op. Luister niet alleen, maar stel ook vragen. Je moet namelijk nog veel leren. Ontdek de ‘niet-geschreven regels’ van het bedrijf en je nieuwe werkgever. Door vragen te stellen toon je aan dat je geïnteresseerd bent.