Loading...

De kracht van Matchmaker: efficiënt rekruteren met behulp van AI

Rekruteren met behulp van AI is al lang geen ver toekomstbeeld meer. Zo lanceerde Unique ‘Matchmaker’: een ondersteunende tool die geschikte kandidaten naar voren schuift. Hoe werkt dit precies? En komen er dan geen recruiters meer aan te pas? Zeker wel! Jan Muyshondt, Business Process Manager, coördineerde de ontwikkeling en rolde de tool mee uit. Hij vertelt gepassioneerd hoe AI onze werking naar the next level tilt en significante voordelen voor klanten oplevert.

“Unique heeft een breed kantorennetwerk, elk met hun eigen kandidaten, klanten en vacatures. Wanneer een kantoor vroeger een nieuwe kandidaat inschreef in haar database, werd de informatie geregistreerd volgens postcode. Zo misten bepaalde vacatures soms kandidaten of kansen. We hadden dus nood aan een tool om kandidaten en vacatures te koppelen over de kantoren heen. Dat is exact wat Matchmaker doet. Door middel van artificiële intelligentie screent de tool de competenties en ervaring van de kandidaten bij de verschillende kantoren, en analyseert hij wie bij de functiebeschrijving past. Het resultaat? Een grotere kans op een geslaagde match!”

“Klopt! TechWolf is een jong bedrijf uit Gent, dat opgericht werd in 2018 en AI verweeft in haar software. Unique geloofde meteen in deze start-up en was een van hun eerste partners. Intussen is de onderneming sterk gegroeid. Zo werden ze in 2022 erkend als Technology Pioneer door het World Economic Forum in Davos. Voor de ontwikkeling van Matchmaker vergeleken we verschillende partijen. Aangezien we al succesvol hadden samengewerkt met TechWolf, legden we onze vraag ook aan hen voor. Uiteindelijk kwamen zij als koploper uit de selectie en bundelden we met plezier opnieuw onze krachten.”

“Wanneer een nieuwe kandidaat bij ons aanklopt, organiseren we een uitgebreid interview op kantoor. We peilen naar vaardigheden, ervaringen, persoonlijkheid, waarden … Aan de hand van de input stellen we een volledig dossier op. Dankzij deze informatie kan Matchmaker, op basis van AI, kandidaten en vacatures met elkaar matchen. Dat doet hij 100 % objectief. Matchmaker focust puur op ervaringen en competenties om te bepalen welke profielen interessant zijn voor een bepaalde functie. Al kunnen onze consulenten aangeven welke skills of factoren zwaarder doorwegen. Wil een kandidaat maximaal 20 kilometer overbruggen naar de werkplek? Dan houdt Matchmaker hier rekening mee.”

“De kwaliteit van het interview is cruciaal. Unique staat erom bekend ruim de tijd te nemen om kandidaten te leren kennen. Hoe beter wij het dossier invullen, hoe gerichter Matchmaker kan zoeken. Zo sluit de technologie naadloos aan op onze werkwijze.”

“Onze mensen zijn onmisbaar in het rekruteringsproces. Enerzijds is het aan hen om alle waardevolle info te verzamelen tijdens het interview en het dossier in te vullen. Anderzijds blijven zij instaan voor de screening en het klantencontact. Matchmaker werkt louter ondersteunend en kijkt uitsluitend naar de competenties. Onze collega’s gaan een stap verder: zij kennen de bedrijfscultuur van hun klanten en gaan na of er ook op dat vlak een match is met het karakter van de kandidaat. Enkel dan stellen we hem of haar voor. We willen niet dat klanten tijd verliezen aan kandidaten die perfect lijken op papier, maar niet passen bij het bedrijfs-DNA. De human touch maakt hier dus echt het verschil.”

“Via Matchmaker zien we geen kandidaat of vacature meer over het hoofd. Unique Brugge weet niet vanbuiten welke informatie ons kantoor in Antwerpen in haar gegevensbank heeft. Matchmaker weet dit wél: de tool doorspit de volledige nationale database en matcht onderling op basis van onze kwalitatieve dossiers, en dat in recordtempo. Wordt een nieuwe kandidaat ingeschreven die perfect matcht met een openstaande vacature? Dan zal Matchmaker dit meteen aantonen. Zo kunnen consulenten dus kandidaten van andere kantoren evalueren en contacteren. Bovendien winnen ze heel wat tijd in het rekruteringsproces. Matchmaker presenteert enkel profielen met de juiste competenties. Wie niet in aanmerking komt, wordt niet geselecteerd. Vervolgens gaan onze recruiters uitsluitend met geschikte kandidaten aan de slag.”

“De samenwerking op nationaal niveau levert dankzij Matchmaker meer én betere resultaten op, zowel voor klanten als kandidaten. Ons uitgebreide kantorennetwerk werd nog nooit zo goed benut.”

“Matchmaker werd gelanceerd in april 2023. Wanneer we terugblikken op de afgelopen aantal maanden, was de tool betrokken bij 11 % van al onze plaatsingen. Een mooi percentage dat met de dag groeit!”

“Zeker. Voor de lancering werd Matchmaker uitgebreid getest, zowel door TechWolf als onze collega’s. Kloppen de resultaten van de tool? Wat missen we nog? Zo konden we doordacht bijsturen. Ook vandaag staan we open voor alle feedback van onze kantoren. Zij weten tenslotte het best hoe de tool werkt in de praktijk en welke aanpassingen nuttig kunnen zijn. Hiermee stappen wij naar TechWolf, om samen te bespreken wat haalbaar is. Zo willen we Matchmaker blijven verbeteren.”

Wilt u de efficiëntie van Matchmaker met eigen ogen ervaren? Bezorg ons uw vacatures en test zelf de kracht van Matchmaker en AI. Voor vragen rond de tool kan u steeds contact opnemen met een Unique-kantoor in uw buurt.