Loading...

Typische & veelgestelde sollicitatie vragen

Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is erg belangrijk. Je kan jezelf bv. voorbereiden door research over je nieuwe werkgever te doen, je sterke punten op een rijtje te zetten en een aantal mogelijke vragen te bedenken of op te zoeken die de recruiter je zou kunnen stellen.

Heb jij je ook al eens afgevraagd wat tijdens het solliciteren nu die typische sollicitatie vragen zijn? En hoe je die best beantwoordt?

Start to Work helpt je hiermee en heeft voor jou een oplijsting gemaakt van een aantal vragen men het meest stelt tijdens een sollicitatiegesprek. Check het snel hieronder!

1.    “Wil je iets drinken?”

Hoogstwaarschijnlijk één van de eerste vragen die ze je zullen stellen. Doen: zeg maar gerust ja! Het helpt je tegen een droge mond en het komt beleefd over. Ben je nogal een stresskip? Speel dan op veilig en kies voor een glaasje water.

2.    “Vertel eens iets over jezelf.” OF “Beschrijf jezelf in één woord.”

Dit is één van de populairste en meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. 

Hou het steeds kort en bondig. Zorg ervoor dat je antwoord nuttig is voor de recruiter en je écht laat zien wie je bent. Hou het dus professioneel. Zo maak je een goede eerste indruk.

Jezelf beschrijven in één woord is niet eenvoudig. Denk daarom zeker op voorhand al eens na over een goede keuze. Hou rekening met de bijklank van een woord. Zorg er natuurlijk ook voor dat je kan uitleggen waarom je voor dit woord koos.

3.    “Wat weet je over ons bedrijf?”

Doe op voorhand research naar het bedrijf. Weet waarvoor het bedrijf staat, ken de missie, waarden en visie. Weet ook wie er aan het hoofd van het bedrijf staat, wie het bedrijf oprichtte… Dit geeft een positieve en geïnteresseerde indruk. Je antwoord moet zo geformuleerd zijn waaruit blijkt dat je het bedrijf echt kent.

4.    “Waarom wil je hier komen werken?”

Leg uit wat jouw motivatie en/of drijfveer is. Probeer in je uitleg jouw visie en die van het bedrijf aan elkaar te linken. Hoe zie je jezelf en hoe past dit bij het bedrijf?

5.    “Wat houdt de functie volgens jou in?”

Weet wat jouw verantwoordelijkheden zullen zijn en denk na over hoe je deze gaat invullen. Het is belangrijk om op voorhand volledig te weten welke werkzaamheden je zal uitvoeren en waarom. 

6.    “Wat spreekt je wel en niet aan in deze functie?”

Som enkele plus- en minpunten op. Overdrijf natuurlijk niet met de minpunten! ???? Zorg ook dat jouw pluspunten ook degelijk van toepassing zijn voor deze job.

7.    “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”

Som enkele competenties van jou op die perfect passen binnen het bedrijf. Zorg ervoor dat je je onderscheidt van andere kandidaten, maar blijf wel steeds eerlijk en overdrijf niet. 

Koppel hier ook voorbeelden aan die deze verschillende punten aantonen. Denk hierbij ook na over zaken buiten je werk: bv. ben jij bijvoorbeeld leiding geweest bij een jeugdvereniging? Dat toont een grote portie leiderschap en verantwoordelijkheid aan en bevestigd dit mogelijke sterke punt van jou.

Noem zeker ook één of twee van jouw zwakke punten op. Die heeft tenslotte iedereen, toch?

8.    “Welke rol speel jij in een team?”

Ben jij een echte teamplayer of sta jij eerder langs de zijkant toe te kijken? Ben jij de sfeermaker van de hoop? Zorg jij steeds voor nieuwe of creatieve ideeën? Of ben jij net diegene die alles opvolgt en zorgt dat er niets over het hoofd wordt gezien? 

Geef hierbij voorbeelden (uit andere situaties) waarom jij die rol vervult binnen een team. 

9.    “Waar zie jij jezelf over vijf jaar?”

Neen, voor die vraag heb je geen glazen bol nodig. Of toch?

Denk gewoon even goed na over de volgende vragen en het antwoord wordt al snel duidelijk: Wat zijn je professionele doelstellingen? Wat wil je over 5 jaar bereikt hebben? Let wel, het is absoluut not done om te zeggen dat je jezelf bij een ander bedrijf/in je vorige job en/of bij je vorige werkgever ziet werken. Of om te zeggen dat je de functie van je gesprekspartner zal stelen.

Wat zeg je dan wel? Zet vooral in de verf hoe je wil groeien en hoe dat bedrijf daar beter van kan worden. Je kan dit zo verwoorden: “Tijdens de eerste jaren van mijn carrière wil ik vooral veel leren, om die kennis later te kunnen gebruiken in een functie zoals bijvoorbeeld … (vul in: een functie die je binnen 5 jaar bij het bedrijf zou willen uitvoeren).”” (STW Team A, 2017)

10. “Wat zoek je in een job of een werkgever? “

Wat vind je belangrijk in een job? Hecht je veel belang aan de werk-privé-balans? Of is voor jouw bijvoorbeeld duurzaamheid een belangrijk aspect? Is het voor jou belangrijk dat er leermogelijkheden zijn?... Zorg er dus voor dat jij goed weet wat je zoekt.

11. “Kan je outside the box denken?”

“Deze sollicitatievraag is eigenlijk heel eenvoudig. Toch wekt deze bij veel sollicitanten veel stress op. Dat is nergens voor nodig, want onderstaande aanpak is heel gemakkelijk:

Toon aan de hand van een specifieke situatie aan hoe je “outside the box” hebt gehandeld. Zo toon je aan dat je een creatieve denker bent.

Bijvoorbeeld: “Een groot budget hadden we niet. Toch wou ik mijn 21ste verjaardag heel graag in het buitenland vieren, samen met mijn 5 beste vrienden. In de plaats van een hotel te boeken, heb ik toen een groot huis gehuurd waardoor de reis veel goedkoper werd.”

Je hoeft duidelijk niet met toeters en bellen af te komen. De wervingsmanager kan aan de hand van dit eenvoudig verhaaltje heel veel afleiden:

  • je blijft niet bij de pakken zitten
  • je komt met nieuwe ideeën
  • je probeert problemen op een creatieve manier op te lossen

12. “Heb je nog vragen?”

“Natuurlijk heb je nog vragen. Massa’s zelfs… Maar door de stress van een sollicitatiegesprek kan je weleens tilt slaan of gekke dingen zeggen.” Dat zou jammer zijn, want ook deze vraag is idéaal om aan te tonen dat je nieuwsgierig en gemotiveerd bent.

“Daarom hebben we 5 vragen voor je opgesteld, die je gemakkelijk in je achterhoofd kan houden.

 

Sollicitatievragen die je als sollicitant kan stellen

Zelf vragen stellen als sollicitant is een teken van interesse van jou kant en dus erg belangrijk. Hierbij een kort overzicht van welke vragen een goede indruk kunnen achterlaten:

Vraag 1: "Waarom staat deze functie open?"

Een simpele vraag die voor veel inzichten en aanvullende vragen zorgt.

Een gloednieuwe functie kan betekenen dat het bedrijf/de afdeling aan het groeien is. Ga je iemand vervangen? Dan wil je graag ook weten waarom die persoon de functie verlaten heeft: is de werknemer doorgegroeid naar een andere functie binnen hetzelfde bedrijf of is hij/zij naar een ander bedrijf overgestapt? Waarom is die persoon vertrokken?  

Vraag 2: "Met welke uitdagingen wordt het team geconfronteerd?"

Deze vraag geeft je een beter beeld van het type persoon dat ze nodig hebben binnen het team. Bezit je de juiste skills? Dan kan je die perfect uitspelen tijdens de rest van het gesprek.  

Vraag 3: "Kan je de sfeer op kantoor omschrijven?"

Gaan de collega’s na de werkuren bijvoorbeeld eens samen iets drinken? Gaat het er vaak hectisch aan toe op kantoor? Wat is de gemiddelde leeftijd? Inzichten die voor jou dan weer het antwoord geven op de vraag: “Zie ik mezelf wel functioneren binnen de sfeer van het bedrijf?” 

Vraag 4: "Wat vind je het leukst aan werken bij (vul in: bedrijf)?"

Het antwoord geeft je een beter beeld van de kernwaarden. Komen die wel overeen met jouw waarden? Bovendien kan deze vraag leuke verhalen bij je toekomstige werkgever opwekken. Een leuke manier om het ijs te breken! 

Vraag 5: "Hoe omschrijf je een typische dag als (vul in: functie) bij (vul in: bedrijf)?"

Het kan zijn dat de interviewer je daar geen antwoord op kan geven omdat er geen ‘typische’ dag bestaat. Of misschien weet de wervingsmanager jou wel een gedetailleerde planning voor te schotelen. Antwoorden waar je veel conclusies uit kan trekken, dus. En die duidelijk maken of je binnen het bedrijf past of niet.

Vanaf nu sta je nooit meer met je mond vol tanden als de recruiter wil weten of je nog vragen hebt.”